Citrix Lek

Groot nieuws, maar gelukkig waren wij goed bij in beheer en kunnen we snel schakelen met klant en leverancier. Met een goed beveiligde werkomgeving geen reden tot paniek.

Issue:
Op 17 december 2019 werd bekend dat er een beveiligingslek zat in Citrix. Hierdoor konden kwaadwillenden een programma maken dat via dit lek kon binnendringen en was het voor hackers mogelijk om kwetsbare Citrix servers binnen te dringen en zo bij de bedrijfsgegevens te komen. Citrix wordt door veel organisaties gebruikt zodat medewerkers op afstand kunnen werken. Alle interne programma’s en applicaties staan hier op. Ook wij en een partner waar we het ICT-beheer voor doen werken met Citrix.

Onze aanpak

Op het moment dat het lek bekend werd, was er nog geen oplossing. Er zou wel een patch voor worden uitgebracht maar deze werd aangekondigd voor 20 januari met een uitloop naar 31 januari. Wel konden er zogenaamde mitigerende maatregelen worden genomen. ITwoon heeft dit probleem meteen serieus genomen en na intern overleg besloten dat dit lek te groot was om te wachten tot de patch uitkwam. Op 30 december waren alle mitigerende maatregelen toegepast.

Geleverde diensten

NETWERK EN SYSTEEMBEHEER

Vervolg

Hiermee bleek de goede keuze te zijn gemaakt. In de tweede week van het nieuwe jaar begonnen hackers bij bedrijven binnen te dringen via het Citrix lek en werd het probleem groot nieuws. Dit zorgde voor heel wat ophef dus is ITwoon met haar partners, zowel klant als leverancier, in gesprek gegaan om de situatie door te spreken en de gevolgen af te wegen. Omdat de definitieve oplossing er nog niet was en de gedane maatregelen wel stevig waren maar niet 100% sluitend, is er besloten om het zekere voor het onzekere te nemen. We hebben de Citrix servers voor de buitenwereld dicht gezet totdat de patch die het lek zou dichten geïnstalleerd kon worden. Hierdoor was het niet meer mogelijk om thuis te werken. Dit is een beetje lastig, maar niet onwerkbaar. Maatregelen zoals extra openingstijden van het kantoor hebben dit iets verzacht. Ook zijn alle medewerkers goed op de hoogte gehouden voor begrip van de situatie.

‘Eind goed, al goed’

Op 27 januari hebben we de patch geïnstalleerd en met onze partners besproken dat het veilig was om Citrix weer volledig op te zetten.

Het resultaat

Een goed beveiligde werkomgeving en een blije klant. Soms ben je overgeleverd aan problemen je geen invloed op hebt. Maar door goed op de hoogte te zijn, snel te handelen en goede communicatie hadden we de situatie goed onder controle.

Wij werken regelmatig samen met